Vaak gestelde vragen over tandheelkundige implantaten

A. Een tandheelkundig implantaat is een artificiële wortel die in de kaak geschroefd wordt.
Het wordt gemaakt van titanium.
Op deze artificiële wordtel kan, afhankelijk van de behoeften van de patiënt, of in combinatie met andere implantaten- een brug geplaatst worden.
A. Tandheelkundige implantaten kunnen één of meerdere tanden vervangen.
Mensen bij wie alle tanden ontbreken kunnen in plaats van een kunstgebit, geholpen worden met keramische of harsen kronen op implantaten.
Hierdoor krijgt men opnieuw een permanent en vast gebit.
A. Het is noodzakelijk om op voorhand een grondig onderzoek te doen naar de algemene gezondheid van de patiënt en naar de kwaliteit van het kaakbot om te kunnen bepalen of deze behandeling wel aangewezen is.
Er bestaan ook een aantal contra-indicaties waarbij de patiënt niet in aanmerking komt voor deze behandeling zoals : hemofilie, ongecontroleerde diabetes, radiotherapie van het kaakbeen of hartklepaandoeningen.
Bij rokers zal de slaagkans van de behandeling lager liggen.
A. Wanneer er geen grote gezonheidsrisico’s bestaan is oudere leeftijd geen reden om een behandeling met tandheelkundige implantaten te weigeren. In tegendeel, er bestaat zelfs een zeer grote slaagkans.
Vaak worden er implantaten geplaatst om een kunstgebit te stabiliseren. Op die manier wordt de levenskwaliteit ingrijpend verbeterd.
A. Helemaal niet, de plaatsing van een implantaat is een lichte ingreep die je kan vergelijken met een simpele extractie van een tand.
A. Het voordeel van een ziekenhuis is dat hoogwaardig technisch materiaal beschikbaar is volgens de voorgeschreven hygiënische normen.
De implantaten kunnen ook geplaatst worden in een cabinet.
A. Men moet tandheelkundige implantaten op dezelfde manier onderhouden als natuurlijke tanden. Men moet ze dus poetsen, flossen, ragen of reinigen met een hydropulsor. Het is ook aanbevolen om 2 tot 3 keer per jaar op controle te gaan bij uw arts.
A. De levensduur hangt natuurlijk af van het onderhoud en de algemene staat van het gebit.Wanneer dit goed is kunnen implantaten vele jaren meegaan.
Het implantaat is gemaakt uit titanium, wat het meest biocompatiebele materiaal is dat er bestaat. De kwaliteit van het kaakbot heeft ook een invloed op de slaagkans van het implantaat.
Een implantaat kan minstens 15 tot 20 jaar meegaan indien de mondhygiëne optimaal gehouden wordt d.w.z. als de patiënt dus de aanbevolen onderhoudsdaden stelt en regelmatig op controle gaat.
A. Neen, er kunnen hoogstens lichte ongemakken optreden wanneer de patiënt de aanbevelingen van de chirurg opvolgt. De ingreep doet minder pijn dan een tand laten trekken.
A. Neen, de plaatsing van implantaten vereist niet dat een bepaald dieet gevolgd moet worden.
De eerste dagen moet men zacht voedsel eten dat niet te warm is. Nadien kan men lekkere pureetjes maken die veel vitamines, proteïnes en mineralen bevatten en die bijdragen tot een snelle genezing zonder complicaties.
A. In de meeste gevallen kan de dag na de ingreep het normale leven hervat worden.
A. We raden u aan u te richten tot gekwalificeerde artsen om implantaten te laten plaatsen zoals kaakchirurgen, stomatologen en tandheelkundigen.
VEELGESTELDE
VRAGEN

V. Wat is een tandheelkundig implantaat?
V. Hoeveel tanden kunnen vervangen worden door een implantaat ?
V. Is de plaatsing van implantaten een zware en moeilijke ingreep ?
LEES MEER